İdeoloji/Grup Siyaseti, Havalı Mafyalar
Grup siyaseti her şeydir. İnsanlar bir gruptur ve bu grubun onları grup yapan düşünceleri vardır. Bu düşüncelerinin bir amacı vardır ve amaç uğruna insanlar hareket eder.
Bir insan durduk yere hayatın amacını sorgulamaz. Biyolojik olarak da amacı hayatın amacını sorgulatan bir organ varlığın yaşantısındaki temel gereklilik değildir. İnsan akılsız bir hayvan gibi yaşayabilir. %x oranında hayvana %x oranında da insana benzeyebilir. Ormanın ortasında felsefe yapmak, okulun ortasında meyve toplamak gereksizdir.
Peki ya bir deli akıllı olabilir mi? Olabilir çünkü hayata uyum sağlayan biri olarak uyum sağlayıcı özelliklere sahip bir organizmadır, hayatta kaldığı müddetçe ki normal denilen insanlar da hayatta kaldığı müddetçe böyledir. Deliliği başka akıllılığı başkadır ve ormanın aklıyla okulun aklı aynı değildir.
İnsan neden hayatın amacını düşünür? Aslında bana göre insanın aklı gelişirken önce elindeki aletlerin amacı üzerine düşünür. İşler bundan sonra karmaşıklaşır. İnsan sadece yemek ara, sapta, kontrol et, başla gibi basit işleri yapmaz. Bundan sonra ince ayarlar üzerine de yoğunlaşır ve belki de ellerimizi böyle kullanabilmekle daha karmaşık ve böylece içinde daha çok kaynak bulunan bir varlık olmuşuzdur.
Demem o ki o karmaşıklığı anlamlandırırken bazı akıl yürütmelerin bizi ulaştırdığını düşündüğümüz bir olgu olan hayatın ideal olarak düşünüldüğü hayatın anlamı ve amacı denen şey ortaya çıkar ki olayların buraya kadar uzaması çoğu kişinin umrunda değildir.
Yani hayatın anlamına dair düşüncelerin stratejik olarak daha fazla yemek ve yatak imkanı vereceği yerde, bunun yerine, hayatın öz anlamı denilen şeye yoğunlaşmak vakit ve verim kaybıdır. Zaten birkaç kişi hayatın anlamına dair yorum üretebilir ancak o birkaç kişi bana yatak ve yemek vermeyecektir muhtemelen. Eğer ki verirse öyleyse istediği sözü de söyleyebilirim böylece söz = yemek, yatak.
Grup siyaseti etrafında şekillenmek üzere her türlü öge ve veri o siyaset etrafında şekillenir. Bundan sonra her şey bizim içindir, her şeyden biz kâr elde ederiz.
Grup
siyaseti çelişkileri abartmaz. İhtilaf rahmet olmalı.
Eymen Tapar