TERÖR, LİDER, HAK - FIRAT KARANFİL

TERÖR, LİDER, HAK - FIRAT KARANFİL

 



Terör, Lider, Hak

Çeşitli koşullar insanı aşırı radikal, sempatizan, ayrımcılık yapan biri yapabilir.

Bu tür ifadeler koşullara bağlı şeylerdir. Örneğin aç kaldıysanız demokrasi umurunuzda olmayacaktır, siz açken bir terör size yemek veriyorsa öyleyse o size sempatik gelebilir.

Geniş ve yaygın grup düşünceleri ayrımcıdır. Devletler sınırları arasında bir ayrım çizer. Bundan sonra biri alt diğeri de üst kültürdür. İmtiyaz ve ayrıcalık, teşvik ve özendirme yoluyla bu düzen korunmaya çalışılır.

 

Kültür kendi kendini idame ve idare eder. Bunun en güçlü yolu bireysel olarak öne sürülen nihai kişiler, liderlerdir.

Bir rol model kişi, bir lider; o kültürün doruk noktasıdır. Aynı zamanda o lider bütün insanların ortak olarak uzlaştığı bir kişidir. O, bütün insanlar arasında bir elçidir. Bütün kültüre göndereceği haberler ve bu haberlerin uygulayacağı düşünceler ve davranışlarla o kültürün çok güçlü bir göstergesi olur.

Durduk yere terörizm çıkarmak aptallık olarak dönüt alır, insan çoğunluğu tarafından.

 

"Davranış rasyonel olmalıdır."

 

Davranış haklı olmalıdır. Adalet o davranışı değerlendirir. Adalet bütüncüldür. İnsanların yönetimi ve değerlendirme süreci bütüncüldür.

Adalet ve yönetim biyolojiktir de. Kişinin vicdanının rahatlığı durumu kendi duygularını, kişinin yönetim ve düzeni de kendi aklını hedef alır. Bazı ülkelerin yasaları, bazı insanların biyolojileri gibi; bazı alanlarda farklılıklar ve çatışmalar oluşturabilir. Nitekim mafyanın adaletiyle memurun adaleti "eğer bu ikisi bu cümlenin farkında değilse" aynı olmayacaktır.

Kendimizden fazla uzaklaşmayalım. Bizden olan bir şeyler yaşıyor karşı tarafta. Biz kendimizi narsistçe ayırdık insanlardan, düşüncelerimizi böyle bir zeminde savunmaya çalışıyoruz. Bundan dolayı endişeli ve zavallıyız da.

Kendimizden fazla uzaklaşmazsak yakındaki teröristi, radikali, ayrımcıyı, narsisti ve suçluyu görebiliriz. Ayrıca onun altında yatan güçlü istekleri, dengesiz ruh ve duygu hallerini, güçsüzlükte var kalanın şaşırtıcı var olmuşluğunu ve bu hassas ama sağlam olanın hayranlık vericiliğini... Bu hayranlık vericilik estetik bir arzudur ve gerçekçi değildir.

 

Fırat Karanfil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski