UZAY AŞIKLARININ VAZGEÇİLMEZ REHBERİ: GÖKYÜZÜ HARİTALANDIRMA TEKNOLOJİLERİ - ABDULLAH GÜVEN

UZAY AŞIKLARININ VAZGEÇİLMEZ REHBERİ: GÖKYÜZÜ HARİTALANDIRMA TEKNOLOJİLERİ - ABDULLAH GÜVEN

Uzay Aşıklarının Vazgeçilmez Rehberi: Gökyüzü Haritalandırma Teknolojileri!

Ne için olursa olsun, herkes hayatında en az bir kere kafasını çevirip gökyüzüne bakmıştır. Oradaki bir kaç belirgin parlak cisim herkese onların yıldız olduğu izlenimini verir, fakat aslında durum böyle değil. Yukarda gördüğümüz bütün o parlak noktalar yıldız değil.
Aralarında yıldızlar da var tabii fakat bizim gözlerimizle bunun ayırdını yapmak imkansız gibi bir şey. Tabi eğer gökyüzü haritalandırma teknolojileri olmasaydı! Eski çağlarda gökyüzü insanlar için şimdikinden daha önemli bir göreve sahipti. Yön bulmaktan saat tayini yapmaya ondan da tahıl üretim zamanlarını hesaplamaya kadar pek çok alanda takım yıldızların konumlarından yararlanılırdı. İlk haritalandırma çalışmaları da bu şekilde başladı.
İnsanlar her gece çıkıp gökyüzünü izlediler, kağıtlarına işlediler ve bu sayede gökyüzünün hareketlenmesini bir şekilde fonksiyon denklemine çevirdiler. Bu sayede artık gökyüzünün neleri tarif ettiğini çözmüşlerdi. Onların bu çalışmaları günümüze kadar ulaştı. Onların atadığı mitolojik isimli takım yıldızlar Bilim dünyasının çalışmaları açısından çok önemli. Fakat bu haritaların bir başka alanda da toluma katkı sağladığı yadsınamaz: Gökyüzü Gözlemcileri. Gökyüzü gözlemcileri, gökyüzüne hayranlık duyan bir kitledir. Amatör veya profesyonel olarak gökyüzü gözlem yapılabilir. Bunun için teleskop veya başka bir araç zorunlu değildir lakin bunlara sahipseniz daha güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz. Gökyüzü gözlemciler günümüzde artık sanal ortama da taşınan gökyüzü gözlem haritalarını kullanır. Bu sanal haritalar sizin konumunuza ve saatinize göre gökyüzünü çizer ve size sunar. Yönünüzü tayin ettikten sonra harita yardımıyla gökyüzünde görünen objelerin hangi alana (örn. yıldız, galaksi vb.) ait olduklarını ve isimlerinin neler olduğunu da öğrenebilirsiniz. 
Şimdide gelin sizlerle bu teknolojiyi kullanarak bizzat elde ettiğim bazı bilgilere bir göz atalım.

Gökyüzündeki takım yıldızlarda pek çok tek yıldız gibi görünen çift yıldız sistemi vardır. Aslında Kutup Yıldızı sönük bir yıldızdır ve metropollerde görünmesi imkansız dahi olabilir. Bazı gecelerde gökyüzündeki en parlak cisim Ay'dan sonra Güneş sistemindeki bir gezegendir. (örn. Jüpiter, Venüs vb.) Yıldız gibi duran daha nice cisim galaksidir. Bazı takımyıldızların adının takım yıldız olduğuna bakmayın bazılarının galaksi ve nebula üyeleri de var.

Abdullah Güven


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski