ERATOSTHENES VE İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ - MUHARREM YILMAZ

ERATOSTHENES VE İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ - MUHARREM YILMAZ


 Eratosthenes ve İskenderiye Kütüphanesi

 MÖ 276-194 yılları arasında günümüz Libya sınırlarında kalan Kirene’de -günümüzde coğrafyanın kurucusu kabul edilecek- Eratosthenes Dünya’ya geldi. Atina’da eğitimini tamamlayıp Helenistik dönemin ünlü bilim ve kültür merkezi olan İskenderiye’de ömrünün sonuna kadar kalan Eratosthenes'i günümüzde bu kadar tanıdık hale getiren onun zekâsı mı yoksa hakkında efsanevi anlatımların bitmediği İskenderiye Kütüphanesi miydi?

 Eratosthenes'in zekâsı tabi ki de ön plandaydı ama bu zekanın kullanılabilmesi için bir bilgi birikimi yapması gerekiyordu. Bu bilgi birikimini ise yapılan araştırmalar sonucunda İskenderiye kütüphanesinden elde ettiği anlaşılıyor. Bu araştırma bize ömrünün sonuna kadar “Eratosthenes neden İskenderiye’de kaldı?” Sorusuna bir nevi cevap niteliği taşıyor olabilirdi.

 Eratosthenes'in yerin büyüklüğünü belirleme (jeodezi) çalışmaları sırasında İskenderiye Kütüphanesi'nin zengin bilgi birikiminden sınırsızca faydalandığı biliniyor. Buradan da anladığımız üzere İskenderiye Kütüphanesi'nde Eratosthenes için çok değerli bilgiler vardı bu nedenle ömrünün sonuna kadar İskenderiye’de yaşamayı tercih etmiş olabilirdi ama bunun yanında İskenderiye’de başka bir şeye daha değer vermiş olabilirdi, bu konuyu araştırdık ve tam bir sonuca ulaşamadık. Hakkında bildiğimiz şeyler, Eratosthenes'in ömrünü kütüphanecilik yaparak geçirdiği ve kendisine ait birkaç görüşüydi. Bu görüşlerden biri Aristo'nun "İnsanlık ikiye ayrılır: Yunanlar ve Barbarlar" düşüncesini eleştirmiş olmasıydı. Hayatı boyunca da Platoncu bir bakış açısıyla yaklaşım sergilemişti böylesine bir kişi felsefenin yanında bilime de önem veriyordu.  Coğrafi ve kartografik bilgilerini kullanarak paralel ve meridyenlerle yapılmış ilk Dünya haritasını çizmişti. Ayrıca Eratosthenes, bilimsel kronolojinin kurucusuydu ve Truva'nın fethinden Büyük İskender'e kadar yaşanan edebi ve politik olayları saptamak için çalışmalar yapmıştı. Eratosthenes'in İskenderiye'de bulunduğu sıralarda yapmış olduğu bir diğer önemli çalışması ise yerin büyüklüğünü belirlemesiydi. Peki yerin büyüklüğünü nasıl belirledi?

 Eratosthenes herhangi bir kentin veya yerin coğrafi konumunun belirlenmesinde enlem ve boylam çizgilerini kulandı. Nil'den (boylam), diğeri de Toroslardan (enlem) geçen ve birbirlerini Rodos'ta dik açıyla kesen iki doğruyu esas alarak meskûn yerlerin coğrafi konumunu belirlemiştir.

 Antik çağda böylesine başarılar ortaya atan Eratosthenes hep akıllarda şüphe bırakan bir kişi olarak kalacak. Eratosthenes hakkında araştırma yapmak için yeterli güvenilir kaynak bulunmadığından ötürü bu sırrın çözülemeyeceği ortaya atılsa bile bugün birçok bilim insanı bu konularda araştırma yapıyor.

Muharrem Yılmaz




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski