ÇIĞLIK: AYNA YANSIMASINDA EFGAN KAHKAHALAR SİMASI

ÇIĞLIK: AYNA YANSIMASINDA EFGAN KAHKAHALAR SİMASI


Çığlık: Ayna Yansımasında Efgan Kahkahalar Siması

Murat Özyaşar'ın Ayna Çarpması ve Sarı Kahkaha kitaplarının yorumudur.

'Kendimi yalnız bırakmamak için bütün gece ayna karşısında oturdum.'

'Bu sabah aynaya baktım kimseyi göremedim'


Sağlam dertlere ve yaşanmışlıklara yaslanmış dimdik öyküler kitabı AYNA ÇARPMASI. Coğrafyanın kederinde boğulan cümlelerle derin yolculuklara uzanan 12 öyküyle karanlık tünellere giriş yaptığımız bir yüzleşme. Yürüsek de o yolları uzun uzadıya; bir ışıkla karşılaşmayacağız.

Çokça anne özlemi , huzur kavramı , yalnızlık tanımları derken hasretin uzantısında insan olmanın iç derinliğine yönelmiş MURAT ÖZYAŞAR. öyküler arası karakter geçişliliği, esteteği bozulamamış sloganvari atıflar, her başlığın ima niteliği bizi derin çözümlemelere sürüklüyor. Anlatıdaki şiirsellik, mantığımızla uyuşturamadığımız durumları duygulara kör bir düğüm attırıyor. Böylece hepimiz var olmnın getirisini yaşıyoruz. Ayna bir metafor gibi, korkaklığa bürünmüş gerçeklerin haykırışı için altyapı niteliğinde.

 

Bir ışık huzmesi beliriyor yol sonunda. Artık ima okumuyoruz, rüzgarın yüzümüze çarptığı her şeyle baş başayız. Tesiri yüksek uzun süre hafızamızda yer edinecek bir yapıt   SARI KAHKAHA.

Kasvete bürünmüş bu şehrin felç olmuş acılarını tek tek kesiyor öykü sonlarında. Politik çıkarlar uğruna ezilmiş ruhumuzun sarsıcı hikayeleriyle dumura uğruyoruz. Siyasal ya da etnik bir propaganda yapmadan anlatmış derdimizi. Devrik cümleliğin akıcılıkla örtüştüğü masalsı bir anlatım; ama bu masal uykudan uyandıran türden. Az sözle çok şey ifade etmek derdinin sağlam oluşuyla harmanlanmış.

'Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar. İşte bu krizin,işte bu kahkahanın adıymış Sarı Kahkaha.'

İşte biz öldüremeyip sonsuzluğa gömdüğümüz gerçeklerimiz ardından acı acı gülümsemeler bırakıyoruz.

 

İki kitap sonunda da cesur , nevi şahsına münhasır, gerçekçi bir Murat Özyaşar öykücülüğü gelecek eserler adına heyecanlandırıyor beni.

 

ALINTILAR:

'Mademki insan bir gecikmedir şu dünyada, kavuşmak fiilinin üstünde ancak ve ancak güzel atlar koşabilir. Madem gitmekten başka gidecek yerim yok, düğmelerimi ilikleyip öylece çıkmalıyım karşıma. Paltomu da almalı üşüyebilirim. Malum mevsim kış. Zaten aldığım bir gömlek ceza , uykularıma her gece giren annem bana bir ömür kış biçmemiş miydi? Artık, kendimle karşılaşmanın vaktidir. Kuyulara tutulan aynalar gibi , karşı karşıya bırakılan iki ayna…    (Bakınız; Ayna Çarpması ,Doğan Kitap, 6. Baskı , Sayfa 49-50)

 

''Bak'' dedi. Pencere penc ve re kelimelerinden oluşuyor. penc, şu tavladaki sayı yani beş demek. Re ise yol demektir. Burayı şu dört duvarı düşün. Hangi tarafa gitsen yol yok, kapalı. Pencere de bu dört duvarın arasında açılan beşinci yoldur unutma, dedi. (Bakınız; Ayna Çarpması, Doğan Kitap, 6. Baskı, Sayfa 60)

 

Biliyorum kapılara açılan kapılardan geldim. Pişmalıklardan ahlar ve keşkelerden. Toparlanmam için demek biraz rüzgar, biraz kuytu gerekmiş bana. Bunca parçalanış ve yok oluş acaba niçin? Zorluyorum… (Bakınız;Ayna Çarpması,Doğan Kitap, 6. Baskı , Sayfa 67)

 

'Kimselerin okumaya cesaret edemediği , herkesten daha yalnız bir cümleydim galiba. O kadardım işte… (Bakınız;Ayna Çarpması, Doğan Kitap, 6.Baskı, Sayfa 66)'

Herkes dönermiş bir gün kendi uzağına ….(Bakınız; Ayna Çarpması, Doğan Kitap, 6. Baskı , Sayfa 52)

 

 

''Ama yok pişman olacak kadar güçlü değildin sen. ( Bakınız; Sarı Kahkaha , Doğan Kitap. 6.Baskı Sayfa 58)''

 

''Sana verdikleri ismi biliyorsun da sahip olman gereken ismi bilmiyorsun. Ah bir düğümlenebilsen ona. Bir ismin yok, daha doğrusu birçok ismin var. Hangisi sensin bilmiyorsun. Bu gerçek için şirin uykularından olduğun doğru. Ama asıl doğru soru şu galiba; Hangisi sen değilsin? '' (Bakınız; Sarı Kahkaha, Doğan Kitap,6. Baskı, Sayfa 60)

 

''+Yoruldum kendimi dolaşmaktan

-Bir gölge gibi dolaştım dünyada, yüzüm başka güneşlere ayarlı…(Bakınız; Sarı Kahkaha, Doğan Kitap, 6. Baskı , Sayfa 64)''


                                                                                                OKUMAK ÖZGÜRLÜKTÜR!

Sonay Akın

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski